Thermacuts - odchudzanie

  • Start
  • Jak to działa
  • Profesjonalne składniki
  • Faq
  • Gwarancje
  • Referencje
  • Zamów
  • Kategorie

    • Medycyna (19)
    • Odchudzanie (71)
    • Odżywianie (71)
    • Styl życia (67)
    • ThermaCuts (63)
Tabletki na odchudzanie

  • Chmura tagów

    błędy dietetyczne cholesterol choroby cywilizacyjne cukier dieta dieta azjatycka dieta środziemnomorska diety efekt jojo farmakologia fast food fast foody hamburgery idealna waga idealny wygląd junk food kfc kobieta kobieta po ciąży kuracja odchudzająca leki mcdonalds mechanizm tycia metody odchudzania nadmiar kilogramów nadwaga Odchudzanie Odżywianie otyłość przekąski puste kalorie spalanie tkanki tłuszczowej słodycze tabletki tabletki thermal cuts tycie tłuszcz wskaźnik BMI zdrowy tryb życia zioła zrzucanie nadwagi ćwiczenia fizyczne śniadanie środki farmaceutyczne środki odchudzające
« Zdrowe odżywianie w okresie ciąży.
Walka z apetytem! »

Ten okropny efekt jo-jo!

0
Głosuj

Jeśli odchudzanie nie jest przygodą, na którą się dopiero decydujemy, ale czymś, co przeżyłyśmy choćby raz w życiu – wiemy na pewno, jak trudno utrzymać osiągniętą wagę po powrocie do „normalnego” odżywiania. Czy chcesz wiedzieć dlaczego tak się dzieje?

Dlaczego tak łatwo powrócić do nadwagi?

Dieta odchudzająca wiąże się zawsze z ograniczeniem spożywanych pokarmów, czyli energii ogółem: tłuszczu i węglowodanów, często też białka. Stopień tych ograniczeń zależy od liczby kilogramów, jakie chcesz stracić, od twojej aktywności fizycznej, tempa, w jakim zamierzasz osiągnąć oczekiwaną wagę, a także od dotychczasowych nawyków żywieniowych.

Skuteczne odchudzanie wolne od efektu jo-jo

Im bardziej rygorystyczne ograniczenia, tym trudniej organizm się do nich przystosowuje. Aby proces ten był jak najmniej odczuwalny, dieta – obok efektu obniżenia masy ciała – powinna gwarantować utrzymanie zdrowia i witalności. Prawidłowo zbilansowana, może zminimalizować uboczne skutki odchudzania, takie jak pogorszenie kondycji fizycznej, stanu skóry, włosów czy paznokci, ale także obniżyć ryzyko pojawienia się efektu jo-jo.

Dieta = lek na odchudzanie?

Skuteczna dieta odchudzająca wiąże się ze stałą zmianą nawyków żywieniowych. Na przykład jemy częściej w mniejszych ilościach, każdy nasz posiłek w znacznym stopniu składa się z warzyw lub owoców, wybieramy niskotłuszczowe produkty mięsne i nabiał, eliminujemy masło, słodycze, słone przekąski, napoje słodzone oraz alkoholowe. Jemy wolniej, delektujemy się każdym kęsem, wypijamy dużo wody. Większość spożywanej energii przypada na pierwszą część dnia, a ostatni lekki posiłek jesz  3–4 godziny przed snem. Co najmniej 3 razy w tygodniu ćwiczymy, by pobudzić przemianę materii.

Podczas odchudzania ulega spowolnieniu tempo przemiany materii, jako skutek przystosowania się organizmu do „surowych” warunków. I jest to reakcja prawidłowa. Jeśli po zakończeniu diety wracamy do poprzedniego sposobu jedzenia bez okresu przejściowego, ryzykujemy, że nadwaga szybko powróci, i to z nawiązką. Nasz organizm łatwiej gromadzi zapasy tłuszczu na „chudsze” czasy. To właśnie nazywamy efektem jo-jo. Zdecydowanie wystrzegajmy się więc diety restrykcyjnej (1000 i mniej kcal), szczególnie, jeśli ma ona potrwać kilka miesięcy, więc spowoduje przewlekłe odczuwanie głodu. W rezultacie zwiększa się nasza wrażliwość na wszystko, co związane z odżywianiem. Staje się ono naszą priorytetową potrzebą. Po nocach śnią nam się hamburgery i jajecznica na boczku. Wiele osób przerywa w tym momencie odchudzanie. Potem podejmują kolejne próby przetrwania reżimu dietetycznego, a potem sytuacja się powtarza. Konsekwencją obsesyjnego myślenia o jedzeniu jest też nadmierne spożycie energii w przerwach między następującymi po sobie dietami.

Ważnym etapem odchudzania jest powolne wychodzenie z diety. Stopniowo zwiększajmy ilość spożywanych kalorii w postaci węglowodanów bogatych w błonnik (razowe pieczywo, grube kasze, pełnoziarnisty makaron) oraz produktów tłustych (sery, mięso, oleje roślinne). Najlepiej zacznijmy od porcji pieczywa na śniadanie oraz kaszy do obiadu. Następnie po kilku dniach zamień produkty odtłuszczone na chude lub półtłuste (np. jogurty, serki twarogowe). Nadal ograniczajmy pełnotłuste sery oraz tłuste mięso. W kolejnym kroku możemy dodać dwie łyżki oliwy z oliwek do całodziennego jadłospisu. I tak dalej – aż uzyskamy bezpieczny poziom energetyczny diety, która nie spowoduje ani dalszego spadku, ani przyrostu wagi. Odchudzanie to długi proces, wymagający trwałych zmian w menu, a nawet w stylu życia. Warto więc zacząć stosować suplementy diety na odchudzanie, które pozwolą nam utrzymać stałą wagę. Kontrolujmy więc masę ciała chociaż raz na 2 tygodnie i cieszmy się osiągniętym sukcesem, ale nie urządzajmy z tego powodu uczty!

Tagi: błędy dietetyczne, cukier, dieta, efekt jojo, metody odchudzania, Odchudzanie, Odżywianie, zdrowy tryb życia, zrzucanie nadwagi


Podobne artykuły

  • Nie boję się efektu jo-jo!
  • Dieta wysokokaloryczna.
  • Odchudzanie zimą
  • Jak uniknąć efektu jo-jo?
  • Przyczyny tycia.

Ten wpis został opublikowany piątek, 20 Sierpień 2010 o 10:04 i jest zaszufladkowany do kategorii Odchudzanie, Odżywianie, Styl życia. Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzezkanał RSS 2.0. Możesz dodać odpowiedź lub trackback ze swojej strony.

 

You need to log in to vote

The blog owner requires users to be logged in to be able to vote for this post.

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.

Powered by Vote It Up