Człowiek nie zawsze potrafił kontrolować swoje zachcianki, chociaż przecież powinien sam określić, co jest dla niego dobre, a co niestety już nie. Nadmiar wszystkiego jest szkodliwy – no może z wyjątkiem pieniędzy i zdrowia.
Okres kiedy to w sklepach na półkach można było znaleźć wyłącznie ocet i pieczywo dawno już mamy za sobą. Osoby wychowane w tamtych realiach przeżywają niejako szok, że wchodząc do sklepu nie zastanawiają się już, czy uda im się kupić to czego potrzebują, ale czy wystarczy im na to pieniędzy. dzisiaj na sklepowych półkach możemy znaleźć praktycznie wszystkie towary z całego świata, a do tego jeszcze różne firmy produkują to samo, więc możemy wybierać pomiędzy różnymi cenami i odmiennymi nieco smakami. Nie tylko w sklepach zwiększył się znacznie asortyment, ale nawet na miasteczkowych bazarach nie ma już najmniejszego problemu z zakupem owoców i warzyw pochodzących z najodleglejszych zakątków naszego globu – inna sprawą jest niestety ich cena. Konkurencja i zasady wolnego rynku sprawiły, że możemy dokonywać wyborów, problem w tym by te wybory były jak najbardziej dobre i z pożytkiem dla naszego ciała i zdrowia.
Umiar jako silny środek odchudzający!
Jeśli chodzi o swoisty umiar w jedzeniu, to z pewnością bardzo dobrze jest go zachować. Chodzi tutaj nie tylko o potrawy z dużą ilością kalorii i tłuszczu, ale i także o owoce i warzywa. One również w nadmiarze potrafią szkodzić, zwłaszcza jeśli chodzi o nadmiar witamin w nich zawartych lub też o wysoką ilość pestycydów wykorzystywanych do ich uprawy. Aby zwiększyć swoje plony, a tym samym dochody, bardzo wielu sadowników i właścicieli gospodarstw rolnych stosuje sztuczne środki wspomagające uprawę roślin, chroniące je przez chorobami, jak również licznymi szkodnikami. Niestety takie warzywa są najmniej zdrowe, żeby nie powiedzieć, że nawet szkodliwe. Najbardziej narażone na ich niekorzystny wpływ są malutkie dzieci i niemowlęta, dla których matki przygotowują różnego rodzaju zupki i przeciery jarzynowe. Najwięcej związków chemicznych znajduje się w kapuście – ołów- oraz w sałacie, pomidorach i marchewce.
Warzywa najlepsze na odchudzanie
Jeśli chcemy się odchudzić i przy tym być na dodatek zdrowymi, to najlepiej jest wybierać produkty pochodzące z ekologicznych upraw lub też samemu założyć ogródek – niestety nie każdy ma taką możliwość zwłaszcza umieszczając w mieście. W odchudzaniu bardzo ważne jest zachowanie wszelkiego umiaru i przede wszystkim odpowiednich proporcji zjadanych posiłków i poszczególnych składników pokarmowych. Nasza dieta powinna być w ten sposób skonstruowana by zjadać około pięciu posiłków dziennie w odstępach mniej więcej dwu, trzy godzinnych. Pozwala to odpowiednio dawkować naszemu organizmowi ilość dostarczanych kalorii oraz energii do codziennego funkcjonowania.
Co jest najlepsze na odchudzanie?
Pierwszy posiłek czyli śniadanie najlepiej zjeść jest to godziny po przebudzeniu. Pozwala to w znacznym stopniu wyeliminować działania naszego ciała zmierzające do magazynowania tłuszczu w komórkach tłuszczowych naszej tkanki podskórnej. Posiłki powinny być spożywane o mniej więcej tej samej porze. Nie jest dobrym pomysłem by na śniadanie zjadać olbrzymia miskę musli lub płatków kukurydzianych, czy też smakowych i do tego wypijać duże ilości mleka. O tyle o ile płatki owsiane zawierają bardzo wiele niezbędnych dla nas witamin i błonnika, o tyle wszelkiego rodzaju dostępne w sklepach ich zamienniki dostarczają nam już tylko bardzo dużych ilości cukru. Lepiej zjeść mniej i wykorzystać mleko odtłuszczone niż dostarczać do organizmu puste kalorie. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci. śniadanie powinno być obfite i sycące, ale z powodzeniem można zadowolić się pieczywem ze świeżym odtłuszczonym twarożkiem, plasterkiem chudziutkiej wędliny i szklanka herbatki ziołowej czy też soku owocowego.
Jeśli już postanowiliśmy się odchudzić to uważajmy na soki owocowe i warzywne. W większości są one niestety dosładzane. Wybierajmy zatem te, na których widnieje napis „ bez dodatku cukru i innych substancji słodzących”. Jeśli staramy się szybko schudnąć i usłyszeliśmy od kogoś, że warzywa są w tym celu niezbędne, to nie rzucajmy się na nie bez opamiętania, gdyż jeśli wcześniej zjadaliśmy ich niewielkie ilości to najprawdopodobniej skończy się to kłopotami żołądkowymi. Nasz organizm musi powoli przyzwyczajać się do mającego dobroczynne działanie na jelita błonnika. Nie należy także przesadzać z szybka utrata wagi. Może to oznaczać w późniejszym okresie, zazwyczaj po zakończeniu kuracji odchudzającej, że nie tylko szybko wrócimy do poprzedniej wagi, ale jeszcze na dodatek przybierzemy nowe kilogramy. Jest to tak zwany efekt jojo.
Najlepszym wyjściem z sytuacji jest zdrowa i racjonalna dieta, zapewniająca nam najbardziej optymalną ilość zrzucanych kilogramów i do tego jeszcze dostarczająca niezbędnych składników pokarmowych. Jeśli taką dietę uda nam się odnaleźć i zastosować, to z pewnością sukces jest w zasięgu naszej ręki.
Dobry środek na odchudzanie
Aby dodatkowo wzmocnić efekt diety i ewentualnych ćwiczeń fizycznych możemy zastosować skuteczne tabletki odchudzające zwane ThermaCuts. Pozwalają one na bezpieczna utratę zbędnych kilogramów i nie powodują skutków ubocznych. Do tego zawierają wyłącznie wyciągi ziołowe, wspomagające nasze trawienie oraz przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.
Tagi: cukier, efekt jojo, kalorie, puste kalorie, racjonalna dieta, substancje słodzące, tabletki thermal cuts, tłuszcz, umiar w jedzeniu
Podobne artykuły
- Suplementy na odchudzanie.
- Dieta azjatycka i śródziemnomorska
- Jedz i chudnij z tabletkami ThermaCuts!
- Odchudzanie zimą
- Dieta makrobiotyczna