Odżywianie w czasie ciąży jest bardzo ważne, gdyż teraz nie dbamy tylko o siebie, ale również o dziecko, które w nas się rozwija. Jeżeli zawsze dbałyśmy, o to co jemy, to praktycznie nasza dieta nie zmieni się. Ważne jest, aby dostarczyć maleństwu wraz z dietą wszystkich niezbędnym składników odżywczych.
Zasady odżywiania w okresie ciąży
Jedzenie według zasady: mało i często, to doskonały sposób na uniknięcie wielu związanych z ciążą dolegliwości, takich jak zgaga, wzdęcia, zaparcia, odbijanie powietrza. W okresie ciąży, gdy powiększa się macica, inne narządy wewnętrzne nieco się przesuwają. Jelita wędrują ku górze, żołądek robi się mniejszy, zmienia się jego układ. Wiele towarzyszących ciąży nieprzyjemnych objawów to właśnie konsekwencja takich zmian. Jeśli kobieta nie zjada dużych posiłków, przewód pokarmowy lepiej sobie radzi z trawieniem. W okresie ciązy kobieta powinna wypijać ok. 2 litrów płynów dziennie. Bardzo ważna jest filtracja nerek. Im więcej płynów kobieta wypija, tym szybciej usuwane są z organizmu substancje toksyczne. Gdy proces ten przebiega bez zakłóceń, zmniejsza się ryzyko zakażenia układu moczowego i zapaleń pęcherza. Poza tym nie tworzą się obrzęki. Ciężarnej nie dokuczają też zaparcia, gdyż przewód pokarmowy lepiej pracuje. Kiedyś istniała teoria, że kobiety, które mają nadciśnienie, nie powinny w ciąży dużo pić. Dziś wiadomo, że ilość przyjmowanych napojów nie ma wpływu na poziom ciśnienia krwi. Kobieta w ciąży nie powinna stosować sztucznych środków słodzących. Dostarczenie chemii organizmowi, który dopiero się tworzy, zawsze jest niekorzystne. Nigdy nie wiadomo do końca, jak płód na to zareaguje. Unikać należy nie tylko słodzików, ale też potraw i napojów słodzonych sztucznymi środkami, np. sacharyną. Różnego rodzaju zatrucia pokarmowe mogą mieć niekorzystny wpływ na płód, ponieważ zawsze są wywołane przez bakterie. Jeżeli dojdzie do ich rozwoju, zakażenie może objąć cały organizm matki i przeniknąć do płodu. W najgorszym przypadku może to spowodować nawet wystąpienie czynności kurczowej i poronienie lub przedwczesny poród. Nigdy więc nie należy go bagatelizować. Wystąpienie wymiotów lub biegunki zawsze powinno być sygnałem, że należy skontaktować się z lekarzem. Aby ustrzec się przed zatruciem, ciężarna nie powinna pić niepasteryzowanego mleka, jeść pasztetów, tatara, serów typu brie, niedogotowanego mięsa, gotowych sałatek. Jajka zawsze przed gotowaniem trzeba starannie umyć i wyparzyć. Nie powinno się również spożywać serów pleśniowych, ponieważ powodują nadkwaśność i wzdęcia. Poza tym jedząc je, dostarczamy organizmowi pleśni. W okresie ciąży, gdy skłonność do grzybicy i tak jest bardzo duża, należy tego unikać. Szkodliwy wpływ na ciążę ma również picie napojów gazowanych. Po pierwsze – może prowadzić do cukrzycy. Po drugie – wpływa na poziom sodu, potasu, magnezu i wapnia (tzw. przesunięcia elektrolitowe). Gdy ciężarna skarży się na nadmierne skurcze nóg, czuje się osłabiona, szybko się męczy, ma kłopoty z zębami i włosami, winę za to mogą ponosić m.in. napoje gazowane. Nie powinna również spożywać owoców południowych i cytrusów. Najzdrowsze i najlepiej przyswajalne są owoce właściwe dla naszej szerokości geograficznej. Jabłko jest zdrowsze od banana, czarna porzeczka od pomarańczy, gruszka od ananasa. Na zjedzenie owoców spoza naszej strefy klimatycznej można sobie czasem pozwolić. Ale podstawą diety ciężarnej powinny być polskie owoce i warzywa. Kobieta ciężarna nie powinna spożywać kawy. Jedyne, na co można sobie pozwolić, to od czasu do czasu mała łyżeczka rozpuszczalnej kawy z mlekiem. Nie wolno codziennie zaczynać dnia od małej czarnej. Wprawdzie nie wiadomo, jak duża dawka kofeiny może być szkodliwa dla płodu, ale właśnie dlatego picia kawy należy unikać. Kiedyś wierzono, że wątróbka ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego korzystnie wpływa na rozwijający się organizm. Dziś raczej się ją odradza, gdyż zawiera też bardzo dużo witaminy A, jej przedawkowanie zaś może powodować wady płodu. Jeśli ktoś lubi wątróbkę, od czasu do czasu może sobie na nią pozwolić. Na pewno natomiast nie ma sensu objadać się nią „dla dobra dziecka”.
Nieprawdą jest, że kobieta w okresie ciąży powinna pić dużo mleka. Jeśli lubi, to owszem. W przeciwnym wypadku lepiej się nie zmuszać. Jeśli przyszła mama nie lubi mleka, po wypiciu szklanki jest jej niedobrze, stres z tym związany jest gorszy dla dziecka aniżeli korzyść wynikająca z dostarczenia mu porcji wapnia. Zamiast pić mleko, można jeść sery, jogurty, migdały, figi. Bogatym źródłem wapnia jest też białe pieczywo. W diecie ciężarnej nie powinno tego zabraknąć. Choć bowiem niedobór wapnia nie wpłynie niekorzystnie na dziecko, gdyż płód pobiera z organizmu matki to, czego mu brakuje, może się to odbić na zdrowiu mamy.
Kiedy jesteś w ciąży, oczywiście powinnaś zacząć uważać na to, co jesz. Twoja dieta powinna być zdrowa dla Ciebie i Twojego maleństwa. Wokresie ciąży nie są Ci potrzebne żadne środki odchudzające. To jedyny okres w życiu kobiety, kiedy nie trzeba się martwić o przybywające kilogramy. Zbędne są dla nas nawet skuteczne tabletki odchudzające oraz leki na odchudzanie. Teraz możemy jeść wszystko bez najmniejszych wyrzeczeń, ponieważ po porodzie będziemy mieć niezawodny spalacz tłuszczu – dziecko, które pochłonie nasz czas bez reszty.
Tagi: ciąża, cukier, dieta, diety, kobieta, kobieta po ciąży, Odżywianie
Podobne artykuły
- Wapń na odchudzanie.
- Skutki niewłaściwej diety w ciąży
- Jak schudnąć po ciąży?
- Sekret tyjącej mamy
- Gospodyni domowa – ideał Rubensowskich kształtów?