Każda kobieta zdaje sobie sprawę, że aby zachować zdrowie, witalność i dobre samopoczucie, to należy stosować odpowiednią dietę bogata w niezbędne składniki pokarmowe, odżywcze, witaminy, a także mikro i makroelementy. Stosowanie odpowiedniej diety jest szczególnie ważne w trakcie ciąży, gdyż ma ona wpływ nie tylko na organizm matki, ale przede wszystkim nienarodzonego dziecka.
Przyczyny tycia w okresie ciaży
Wielu lekarzy ginekologów oraz położne twierdzi, że kobieta do ciąży powinna się przygotowywać co najmniej rok wcześniej. Powinna w tym czasie zadbać o siebie, o swoje zdrowie i rozpocząć zażywanie większych ilości kwasu foliowego, warunkującego prawidłowy rozwój płodu i wszystkich jego układów. Takie sytuacje są niestety tylko wyjątkami, gdyż nadal w naszym kraju dochodzi do ciąż nieplanowanych. Taka ciąża jest z reguły zaskoczeniem dla przyszłej matki i najczęściej żadna matka przed zajściem w nią nie prowadzi zdrowego trybu życia, a już z pewnością przynajmniej raz piła alkohol, czy paliła papierosy. Zazwyczaj wiadomość o małej istotce diametralnie zmienia sposób życia kobiety, który staje się zdecydowanie zdrowszy, a jej postępowanie bardziej odpowiedzialne.
Niestety to nie zawsze jest prawdą. Czasami matka tak bardzo przejmie się faktem, że pod jej sercem rozwija się nowe życie, że zaczyna jeść za dwoje, a do tego ogranicza całkowicie jakiekolwiek przejawy wysiłku fizycznego i ruchu i na dodatek udaje się na zwolnienie lekarskie, które obowiązuje cały okres ciąży. Takie działanie bardzo często powoduje niestety więcej złego niż dobrego.
Podwójne dawki jedzenia dostarczają bardzo dużych ilości kalorii, których kobieta nie jest niestety w stanie spalić i zamienić w energię. Efektem tego jest szybkie tycie kobiety, a czasami nawet nadwaga. Kobieta w pierwszym trymestrze ciąży z reguły traci nawet na wadze. Jest to najczęściej spowodowane burzą hormonalną, która powoduje złe samopoczucie, uczucie senności, zmęczenia oraz problemy żołądkowe. Wtedy także jej zapotrzebowanie kaloryczne wcale nie jest większe niż przed zajściem w ciążę. Jedyne czego ona potrzebuje to trochę więcej witamin i składników pokarmowych, gdyż rozwijające się dziecko wysysa z niej to czego samo potrzebuje. Na pierwszy ogień idzie oczywiście kwas foliowy, wapń, a także żelazo. W tym czasie w diecie powinno znaleźć się wiele owoców i warzyw bogatych właśnie w takie składniki odżywcze. Dobrze jest zjadać szpinak, kapustę, warzywa strączkowe, czerwone buraczki, sałatki, przetwory mleczne, wodę niegazowaną, soki owocowe i warzywne.
Kobieta nie powinna zaspokajać w tym czasie każdej swojej zachcianki. Niestety najczęściej kobieta ma w tym czasie ochotę na słodkie przekąski, tłuste Fast foody, chipsy i napoje gazowane oraz lody. Jeśli są one zjadane raz na jakiś czas to z pewnością nam nie zaszkodzą, jeśli jednak są one zjadane praktycznie codziennie, to z pewnością może to doprowadzić do nadwagi ciążowej.
Kobiety, które zbyt dużo zjadały zwłaszcza w początkowym i ostatnim okresie ciąży są najczęściej zagrożone cukrzycą ciążową, problemami z krążeniem i sercem, a niekiedy także cierpią z powodu problemów z nerkami i wątrobą. Niestety dolegliwości te nie dotyczą tylko samej kobiety, ale i nienarodzonego dziecka. Zazwyczaj po porodzie musi ono przejść bardzo szczegółowe badania diagnostyczne. Niekiedy cierpi ono także na cukrzycę po porodową i musi zostać poddane odpowiedniemu leczeniu.
Zbyt duża ilość kilogramów u kobiety może być także powodem wcześniactwa dziecka, a tym samym stanowi dla niego spore zagrożenie życia. Jeśli na porodówce pojawia się kobieta z nadwaga to nie tylko położna i ginekolog zostają postawieni na baczność, ale i także oddział noworodkowy oraz intensywnej terapii. Bardzo często się zdarza, iż takie kobiety rodzą bardzo duże dzieci i z tego względu muszą być poddane cesarskiemu cięciu. Poród naturalny u takiej kobiety, wbrew obiegowej opinii, także przebiega znacznie dłużej niż u kobiety szczupłej i należy spodziewać także licznych komplikacji.
Kobieta może przytyć w ciąży bezpiecznie do trzynastu kilogramów. Jeśli przytyje znacznie więcej to niestety istnieje ryzyko, że nie uda się już później zrzucić nadwagi.
Innym bardzo groźnym zjawiskiem jest odchudzanie się kobiet ciężarnych. Zjawisko to zostało już zdiagnozowane u kilku tysięcy kobiet w Stanach Zjednoczonych. Kobiety te kochają dzieci, jednak nie potrafią zaakceptować swojego zmieniającego się ciała i dlatego starają maksymalnie stracić na wadze. Nie zdają sobie one jednak sprawy, że w ten sposób mogą zabić swoje dziecko. Niejednokrotnie zmuszają się one do wymiotów oraz starają się jeść jak najmniej, a posiłki zastępować wodą niegazowaną.
Największym błędem jaki popełniają kobiety ciężarne jest spożywanie alkoholu. Niestety nie ma bezpiecznej dawki alkoholu dla płodu. Czasami nawet mała jego ilość może wywołać u noworodka zespół FAS. To samo tyczy się palenia papierosów, a także brania narkotyków.
Co jest dobre na odchudzanie po okresie ciąży?
Jeśli chcemy uniknąć przykrych konsekwencji nadwagi po ciąży, to najlepiej już wcześniej odpowiednio przygotować się do roli przyszłej matki. Jeśli już mamy kilka kilogramów nadwagi, to z powodzeniem możemy zastosować najlepsze tabletki na odchudzanie o nazwie ThermaCuts, który pozwoli nam w bardzo łatwy, szybki i bezpieczny sposób stracić zbędne kilogramy. Te ziołowe tabletki na odchudzanie powodują spalanie tłuszczu zgromadzonego w tkance podskórnej i nie wymaga to żadnej naszej działalności.
Tagi: fast foody, kobieta, kobieta po ciąży, nadmiar kilogramów, nadwaga ciążowa, przekąski, spalanie tłuszczu, zdrowy tryb życia
Podobne artykuły
- Zdrowe odżywianie w okresie ciąży.
- Sekret tyjącej mamy
- Jak schudnąć po ciąży?
- Gospodyni domowa – ideał Rubensowskich kształtów?
- Męski ideał kobiety