Schemat efektu jo-jo jest niezwykle prosty. Z reguły chcemy schudnąć szybko i skutecznie. Ograniczamy pożywienie ilościowe i jakościowe, gwałtownie chudniemy, a kiedy rezultat jest zadowalający, zapominamy o utrzymywaniu diety i powracamy do nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Dla organizmu, który przyzwyczajony do obfitych posiłków, a obciążony rygorystycznymi dietami, to nie lada pokusa, by nie tylko wrócić do dawnego magazynowania tłuszczu, ale także powiększyć jego zapasy.
Proces odchudzania zmniejsza tempo przemiany materii. Nagłe przejście z diety niskokalorycznej do normokalorycznej powoduje odkładanie się niewykorzystanej energii w formie tkanki tłuszczowej i szybki przyrost masy ciała. Tego procesu można uniknąć przez stopniowe zwiększenie wartości energetycznej posiłków. Pomocne jest dalsze liczenie kalorii.
Należy zwiększać kaloryczność posiłków o 50-100 kcal na tydzień. W praktyce jest to dodatkowa kromka do śniadania, sałatka lub owoc. Końcowa wartość kaloryczna posiłków powinna wynosić 1800 kcal, przy małej aktywności fizycznej, lub 2000-2200 kcal, gdy osoba regularnie ćwiczy lub uprawia sporty.
Ruch i regularne ćwiczenia są bardzo ważne zarówno w czasie odchudzania, jak i po zakończeniu kuracji. Aktywność fizyczna znacznie przyspiesza przemianę materii. To aktywności fizycznej zawdzięczamy uniknięcie szybkiego przyrostu tkanki tłuszczowej, powoduje jej spalanie i rozbudowuje tkankę mięśniową. Dobrze wytrenowany organizm spala kalorie nawet w czasie spoczynku.
Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania. Powrót do starych, nieprawidłowych nawyków żywieniowych niweczy wcześniejsze wysiłki i starania. Natomiast częste wahania wagi utrudniają kolejne procesy odchudzania.
Podstawowe zasady wychodzenia z diety:
1. nie więcej niż 3 główne posiłki w ciągu dnia,
2. syte śniadanie, które dostarcza organizmowi energii po długiej przerwie nocnej i ułatwia przestrzeganie diety przez cały dzień,
3. unikanie podjadania między posiłkami,
4. wprowadzenie dodatkowych posiłków, gdy osoba podjada między posiłkami,
5. w układaniu jadłospisu kierować się zaleceniami z piramidy żywienia,
6. podczas zakupów wybór tylko produktów niskokalorycznych lub z obniżoną zawartością tłuszczu,
7. unikanie robienia zapasów jedzenia i słodyczy w domu,
8. w chwilach zdenerwowania zamiast zajadania smutków łakociami lepiej sięgnąć po pestki dyni bądź słonecznika.
9. unikanie słodyczy będących źródłem „pustych” kalorii; w przypadku gdy nie można sobie ich odmówić dobrym rozwiązaniem jest ustalenie limitu tygodniowego, na przykład 2 batoniki na tydzień (słodycze muszą być wliczone w całodzienną rację pokarmową).
Przestrzeganie powyższych zasad pozwali nam na płynne „wyjście” z diety, bez ryzyka pojawienia się efektu jo-jo.
Monitorujmy masę ciała i ilości tkanki tłuszczowej przynajmniej raz w tygodniu. Kontrolowanie wagi pozwala na ustalenie ilości kalorii, która umożliwia utrzymanie jej na stałym poziomie oraz skorygowanie błędów w żywieniu i zahamowanie procesu wzrastania tkanki tłuszczowej. Wczesne znalezienie i skorygowanie błędów pozwala na zatrzymanie efektu jo-jo.
Środki na odchudzanie bez efektu jo-jo.
Zażywając najskuteczniejsze tabletki na odchudzanie o nazwie ThermaCuts możemy być pewni, że nie narażamy organizmu na efekt jo-jo. Ten preparat na odchudzanie powstał na bazie ziół, jest więc w pełni naturalnym suplementem diety uwalniającym organizm od ryzyka powrotu do wczesniejszej wagi.
Tagi: ćwiczenia fizyczne, efekt jojo, idealna waga, idealny wygląd, mechanizm tycia, metody odchudzania, Odchudzanie, Odżywianie, zdrowy tryb życia, zrzucanie nadwagi
Podobne artykuły
- Złoty środek na efekt jo-jo?
- Ten okropny efekt jo-jo!
- Jak uniknąć efektu jo-jo?
- Tkanka tłuszczowa- dobra czy zła?
- 7 błędów odchudzania