Historia Fast foodów rozpoczęła się w powojennych Stanach Zjednoczonych. Od tamtej pory gotowe dania zrobiły prawdziwą furorę na całym świecie i są podstawą żywieniową wielu ludzi oraz całych rodzin w niektórych krajach. Według lekarzy i naukowców Fast foody powinny być czym prędzej zakazane.
Przyczyny tycia
Gotowe dania zrobiły karierę na całym świecie. Coraz więcej osób zaczyna także wprowadzać je do swojego jadłospisu. Związane jest to z niezwykłą łatwością i szybkością przygotowania takiego gotowego dania. Zazwyczaj wystarczy je wrzucić do piekarnika, mikrofalówki lub też na patelnię, czy do gorącej wody i po kilku minutach można delektować się wspaniałym smakiem spaghetti, pizzy, zapiekanki, placków ziemniaczanych, hamburgerów, czy też frytek. Niejednokrotnie można je po prostu kupić w barze czy w McDonald’s, KFC czy też innych tego typu restauracjach.
Niestety oprócz wygody i łatwości w przygotowaniu dania te mają także bardzo wiele wad. Dietetycy i lekarze ostrzegają przed ich jedzeniem, gdyż zawierają bardzo duże ilości tłuszczu, węglowodanów, a tym samym kalorii. Junk food jest główną przyczyną nie tylko nadwagi i otyłości wśród dorosłych, ale i także wśród dzieci. Coraz to młodsze dzieci padają ofiarą tego pysznego jedzenie, które niestety nie przynosi im nic dobrego, ale za to pustoszy organizm.
Wiele osób tłumaczy jedzenie Fast foodów faktem, że one także zawierają warzywa i owoce, a także dostarczają podstawowe składniki odżywcze. Niestety bardzo trudno jest nazwać zdrową sałatką, warzywa, które polane są dużą ilością majonezu i zawierają smażone kawałki mięsa. Co prawda w tego typu barach i restauracjach można także kupić owocowe, czy też mleczne szejki, jednak jak dowiodły badania są one naładowane cukrem i innymi szkodliwymi substancjami słodzącymi. Poza tym tego typu produkty zawierają także wiele konserwantów i sztucznych barwników – sprzedawca stawia niestety na ilość a nie na jakość produktów.
Inną rzeczą jest świeżość serwowanych w restauracjach dań. Dawniej bywało z nią różnie, ale i niestety dzisiaj także zdarzą się różne przypadki. Jedzenie typu Fast food oparte jest w dużej mierze na mięsie i na przykład pieczywie pod różna postacią – bułki, paluchy, czy też ciasto drożdżowe lub pitta. Największe sieci restauracyjne przywędrowały ze Stanów Zjednoczonych do Europy i innych części świata i niestety stołowanie się w nich zyskuje coraz większą popularność. Niemal codziennością stały się już niedzielne wypady na obiad do McDonald’s czy kupowanie kolacji w tego typu restauracjach. Rodzinne uroczystości straciły bardzo na znaczeniu i niekiedy główną atrakcja urodzin, imienin, czy rocznicy jest właśnie hamburger lub pizza.
Pytaniem na które należy sobie przede wszystkim odpowiedzieć, jest dlaczego Fast foody zyskały taką popularność. W Polsce jeszcze kilka lat temu ciężko było znaleźć na ulicy budkę czy też wózek z hamburgerem, zapiekanką, hot dogiem czy kebabem. Dzisiaj możemy jest spotkać niemal na każdym rogu i skrzyżowaniu. Wielka tajemnica takiego jedzenie jest jego oryginalność i fakt, że przywędrowało do nas z zachodu, a przecież wszystko stamtąd jest najlepsze. Ostre i mocne przyprawy, dużo pieprzu, soli i niepowtarzalny smak to jest właśnie to co przyciąga nas do budek z szybkim jedzeniem. Znacznie łatwiej jest bowiem zjeść coś szybkiego na mieście niż przygotowywać w domu posiłki. Taki styl odżywiania cechuje najczęściej osoby nie będące w związku, singli i osoby samotne. Zazwyczaj szkoda im czasu na gotowanie, dla jednej osoby jest to tylko brudzenie garnków, a tak każdego dnia można zjeść coś innego na co ma się tylko ochotę i co najważniejsze można to po prostu kupić w restauracji czy też sklepie.
Fast foody niestety są jednak zabójcze dla naszego organizmu i ciała oraz są uznawane jako główne powody tycia. Zawierają nie tylko masę nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i ciężkostrawnego białka, ale także praktycznie nie zawierają witamin, ani składników odżywczych. Nadmierne i częste spożywanie tego typu jedzenia niesie ze sobą bardzo poważne konsekwencje. Jedną z nich jest powstająca w bardzo krótkim czasie nadwaga, a drugą liczne choroby serca, układu krążenia i problemy z przemianą materii. Osoby zjadające duże ilości mięsa mają kłopoty z wypróżnianiem się, podwyższonym poziomem cholesterolu, a nadmierne ilości soli i ostrych przypraw mogą powodować nadciśnienie tętnicze.
Najgorszym pomysłem było chyba wprowadzenie Fast foodów do szkolnych sklepików, w których to robiły one niestety furorę. Rodzice nie zawsze maja czas przygotować drugie śniadanie dla dziecka, więc dają mu tylko pieniądze na zakup kanapki czy drożdżówki. Niestety dzieci wolą kupić sobie chrupki, frytki, czy hot doga.
Jeśli chcemy bez większych konsekwencji cieszyć się jednak smakiem fast foodów i nie możemy się bez nich obyć to powinniśmy pomyśleć o odpowiednim środku chroniącym nas przed negatywnych ich wpływem. Idealnym do tego celu jest najlepszy suplement na odchudzanie ThermaCuts. Pozwala on tracić wagę nie rezygnując z ulubionego jedzenia i bez wykonywania jakichkolwiek ćwiczeń. Wystarczy tylko zażyć jedną tabletkę, a ona już dalej sama działa w naszym organizmie. Powoduje spalanie nagromadzonego w tkance tłuszczowej tłuszczu i zamienia go w energię niezbędną do życia.
Tagi: fast food, fast foody, hamburgery, junk food, kfc, mcdonalds, pizza
Podobne artykuły
- Dzieci ery McDonald’s
- Suplementy na odchudzanie.
- Jedz i chudnij z tabletkami ThermaCuts!
- Nadwaga od podszewki.
- Bomba kaloryczna w torebce