Sama myśl o odchudzającym menu napawa nas niechęcią, bo przecież wychodzimy z założenia, że to co zdrowe, musi być niesmaczne. A zwłaszcza produkty niskokaloryczne czy jest jakaś metoda, by z przyjemnością zajadać się dietetycznym jedzeniem?
Przede wszystkim musimy odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego nie lubimy niektórych potraw? Oczywiście jeśli kilkakrotnie próbowałyśmy kalafiora i w dalszym ciągu nie go nie lubimy, nie możemy się do niczego zmuszać, nic na siłę, ale bardzo często jest tak, że unikamy jakichś potraw, bo przeszkadza nam w nich zapach czy wygląd. Musimy nauczyć się odkrywać walory tych produktów.
Jak przekonać się do diety?
1. Otwieramy się na stare smaki.
Należy kierować się tym, że z wiekiem upodobania się zmieniają. Jeśli nawet kiedyś mielony szpinak wydawał nam się nieapetyczny i mdły, dziś z jeśli spróbujemy przekonać się do niego możemy dojść do wniosku, że odpowiednio przyrządzony jest bardzo smaczny. Przetestuj przepisy na różne dania ze szpinaku, np. z dodatkiem sera pleśniowego, czosnku, suszonych pomidorów. Bez problemu w sklepie dostaniemy świeże liście, które wystarczy porwać lub pokroić na sałatkę. W ten sposób możemy również przekonać się np. do roślin strączkowych. Serwowaną dawniej, gotowaną suszoną fasolę lub groch łatwo zastąpisz pachnącymi, świeżymi lub mrożonymi ziarnami.
2. dajemy potrawie druga szansę.
Każdy produkt czy warzywo można przygotować na różne sposoby. Dlatego ważne jest, żebyśmy tak łatwo się nie poddawały. Jeśli warzywo nie odpowiada nam przyrządzone w ten sposób, szukajmy przepisu, dzięki któremu będziemy się nim zajadać. Niektóre smaki wymagają stopniowego oswajania. Wiele osób, próbując pierwszy raz, dajmy na to, oliwek, uważa, że są gorzkie, dopiero po jakimś czasie się do nich przekonuje. Podobnie potrzeba czasu, by rozsmakować się w niektórych daniach z kuchni innych krajów, np. japońskiej.
3. nie bądźmy radykalne
Nie wolno nam niczego sobie surowo nakazywać bądź zakazywać. Nie wolno nam traktować diety jako zła koniecznego. Posiłek ma nie tylko zaspakajać głód, ale również sprawiać nam przyjemność. Zmuszając się do zjadania potraw, za którymi nie przepadamy, jeszcze bardziej się do niej zniechęcimy.
4. zmieniajmy zapachy bądź niwelujmy je.
Bardzo często do jakiejś potrawy zniechęca nas jej przykra woń, ale są na to sposoby. Ryba będzie dużo przyjemniej pachniała, gdy skropimy ją obficie cytryną lub namoczymy w mleku. Podczas smażenia możemy też wrzucić na olej kawałek surowego ziemniaka. Nie przepadamy za wonią mleka? Wystarczy rozpuścić w nim odrobinę wanilii lub cynamonu.
5. jedzenie doprawiajmy intensywnie.
Nie bez powodu wymyślono takie poprawiacze smaku, jak musztarda, ketchup czy majonez – bez nich wiele potraw byłoby mdłych i niesmacznych. Problem jednak w tym, że akurat te dodatki są wysokokaloryczne, rozcieńczajmy je więc lub stosujmy ich dużo lżejsze zamienniki. Wiele osób nie przepada za warzywami – surowymi i gotowanymi. Przekonują się jednak do nich, gdy spróbują sałatek doprawionych intensywnym w smaku dressingiem. Spróbujmy też eksperymentować. Odważnie stosujmy w kuchni sos sojowy, imbir, chili, ocet balsamiczny, świeże zioła i wszelkie przyprawy.
Szybko przekonamy się, że dietetycznie jedzenie wcale nie musi odrzucać, a jeszcze większą satysfakcję z ich spożywania będziemy miały widząc jak dobrze wpływa na naszą sylwetkę i spadek wagi.
Dobre tabletki na odchudzanie
Kiedy pragniemy schudnąć, a nie potrafimy się zmobilizować, by przestrzegać jakiejkolwiek diety, wystarczy wypróbowac najskuteczniejsze tabletki na odchudzanie o nazwie ThermaCuts. Ten niezawodny lek na odchudzanie sprawi, że szybko i skutecznie osiągniemy zadowalającą sylwetkę i satysfakcjonującą wagę.
Tagi: cukier, dieta, kuracja odchudzająca, metody odchudzania, Odchudzanie, Odżywianie
Podobne artykuły
- Śniadanie na dzień dobry.
- Płaski brzuszek? Żaden problem!
- Dieta makrobiotyczna
- Walka z apetytem!
- Głodówka metodą na skuteczne odchudzanie?