Niejedna z kobiet marzy o smukłej sylwetce, zgrabnych pośladkach i zadowalającej wadze. Podstawą w walce ze zbędnymi kilogramami jest dieta, ale – aby była skuteczna - musi być odpowiednio dobrana do okresu życia, w jakim się znajdujemy. Innych zasad powinna przestrzegać wnuczka, a innych – babcia.
Złote środki na odchudzanie dla każdego przedziału wiekowego
Wskazówki dotyczące żywienia w poszczególnych okresach życia są różne z kilku powodów. Przede wszystkim zmienia się tempo metabolizmu, w związku z tym, im więcej mamy lat, tym mniej potrzebujemy kalorii. Dwudziestolatka będzie chudła, spożywając dziennie 1500 kcal, podczas gdy czterdziestolatka zwykle musi się ograniczać do 1000. Również w zależności od wieku, potrzebujemy innych składników odżywczych, aby utrzymać w dobrej kondycji kości, mięśnie, skórę. Wraz z upływem czasu, w naszym organizmie zachodzą bowiem nieuchronne zmiany. Przy komponowaniu posiłków powinny być brane pod uwagę wszelkie typowe dla danego etapu życia schorzenia i nieprawidłowości.
20-29 lat
Jeżeli nie mamy problemów zdrowotnych, wszystkie nasze procesy metaboliczne w organizmie przebiegają bardzo dynamicznie. Zazwyczaj już niewielkie zmniejszenie ilości spożywanych kalorii daje efekt utraty wagi. Powinnyśmy wiec zapomnieć o niskokalorycznych dietach, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Powinnyśmy zadbać o wzmocnienie kości. Wapń nie tylko zapobiega osteoporozie, bólom kości i stawów w późniejszym wieku, ale też jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego i serca. Ponadto łagodzi częste u dwudziestolatek bóle menstruacyjne, zapobiega bezsenności oraz niepokojom. Jeśli planujemy powiększenie rodziny, zwróćmy uwagę na to, by w naszym menu nie brakowało produktów dostarczających dużo kwasu foliowego i żelaza, szczególnie ważnych w czasie ciąży. Jedzmy chude czerwone mięso, zielone warzywa, melony, morele, pomarańcze, soję, ziarna zbóż. Od czasu do czasu wzbogaćmy swoje menu wątróbką.
30-39 lat
Po trzydziestce tempo przemiany materii powoli zaczyna spadać. Jeżeli nie zmienimy niezdrowych nawyków żywieniowych i nie zadbamy o sporą dawkę aktywności fizycznej, łatwo „złapiemy” kolejne kilogramy. Spożywając dużo białka przyspieszamy metabolizm poprzez budowę mięśni, a także zwiększamy wydatek energetyczny organizmu. W menu nie może zabraknąć chudego mięsa, ryb i produktów mlecznych. W tym wieku jesteśmy szczególnie narażona na brak magnezu w organizmie. Intensywny rozwój zawodowy oraz wychowywanie małych dzieci są zwykle powodem silnego stresu, który zmniejsza poziom tego pierwiastka w organizmie. Do bardzo dobrych źródeł magnezu należą: nasiona roślin strączkowych i słonecznika, ciemne pieczywo, orzechy, migdały, kiełki oraz banany. W tym wieku prawdopodobnie coraz częściej zaczniemy zauważać pierwsze oznaki upływającego czasu. Aby skóra zachowała sprężystość, dostarczajmy organizmowi odpowiednich składników. Szczególną uwagę poświęćmy przeciwutleniaczom, które pozwalają opóźnić procesy starzenia – zwłaszcza na witaminę E i C. Najwięcej ich zawierają świeże warzywa i owoce. Pamiętajmy również, by nie rezygnować z dodatku zdrowego tłuszczu, który znajdziemy w tłustych rybach, olejach i oliwie z oliwek.
40-49 lat
Dieta odchudzająca, która kiedyś przynosiła u nas efekty, teraz może nie przynieść oczekiwanego rezultatu, ponieważ twoje tempo przemiany materii jest dużo mniejsze. Z tego powodu powinnaś radykalnie zmniejszyć kaloryczność posiłków, wybierając produkty o obniżonej zawartości energetycznej. Odpowiednia liczba kalorii dla kobiety po czterdziestce to 1000-1200 dziennie. Nie powinno się spożywać mniej niż 1000 kcal, bo wówczas tempo metabolizmu za bardzo zwalnia i zwiększa się zagrożenie efektem jo – jo. Na pożądane rezultaty diety odchudzającej w tym wieku trzeba poczekać dłużej niż w latach wcześniejszych, uzbrójmy się więc w cierpliwość. W naszej diecie nie powinno zabraknąć magnezu, który usprawnia pracę układu nerwowego. Niskokalorycznym źródłem tego pierwiastka są warzywa liściaste (magnez jest składnikiem zielonego barwnika – chlorofilu). Zbliżająca się menopauza zaczyna dawać pierwsze znaki. Uderzenia gorąca, zlewne poty mogą wpłynąć na pogorszenie samopoczucia. Z tego powodu postarajmy się włączyć do diety duże ilości witamin z grupy B. Wpływają one dobroczynnie na pracę układu nerwowego i zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji. Bogate w te cenne składniki są: produkty zbożowe (zwłaszcza niskoprzetworzone pieczywo, kasze, niesłodzone płatki), nasiona roślin strączkowych, drób i inne mięso, ryby, wędlina.
50 lat – i więcej…
W tym wieku często zaczynają występować zaburzenia hormonalne, spowodowane zbliżającą się menopauzą. Zazwyczaj też pojawiają się problemy związane z tarczycą. Niedoczynność tego narządu zmniejsza przemianę materii nawet o 30-40 proc, a nadczynność zwiększa ją o około 80 proc. Gromadzeniu się tłuszczu i zbędnych kilogramów sprzyja też zwykle mniejsza na tym etapie życia aktywność fizyczna. Być może najlepszym wyjściem dla nas byłaby konsultacja z dietetykiem oraz skomponowanie indywidualnego menu. W tym wieku bowiem możemy czuć się „nie tak” po zjedzeniu niektórych produktów. Wielu paniom po pięćdziesiątce bardziej służy, na przykład, dieta lekkostrawna niż zawierająca duże ilości surowych produktów. Dostosuj menu do reakcji swojego organizmu.
Niezależnie od wieku każda z nas może wyglądać dobrze, dobrze czuć się w swoim ciele i cieszyć się zgrabną sylwetką oraz wyśmienitym samopoczuciem. Oraz niezależnie od wieku można stosować lek na odchudzanie o nazwie ThermaCuts. Jesto naturalny spalacz tłuszczu, który powstał na bazie ziół, można więc bezpiecznie go stosować nie martwiąc się o własne zdrowie.
Tagi: błędy dietetyczne, dieta, diety, efekt jojo, idealna waga, idealny wygląd, kobieta, Odżywianie, zdrowy tryb życia
Podobne artykuły
- Tkanka tłuszczowa- dobra czy zła?
- Cała prawda o monodietach.
- Suplementy na odchudzanie.
- Odchudzanie diabetyczki
- Zdrowa żywność.